Aanslagen in Brussel. Terreurdreiging 4 – de Belgische bevolking wordt aanvankelijk gevraagd om binnen te blijven. Naar aanleiding van de aanslagen worden drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Op de tv, de radio en het internet blijven nieuwsberichten binnenkomen over de aanslagen in Brussel. Hoe ga je hiermee om naar je kinderen toe?
- Bescherm je kinderen voor een teveel aan informatie. Scherm kleine kinderen (peuters en kleuters) volledig af van deze informatie maar ga wel in gesprek met oudere kinderen (op hun niveau) over wat er allemaal in de wereld gebeurt. Denk na hoe je hierover wenst te praten. Jouw visie kan het wereldbeeld van je kind, dat zich aan het vormen is, danig kleuren. Let op dat je kind niet elke keer meekijkt naar de talloze herhalingen van het journaal. Het gevoel van onveiligheid wordt hierdoor alleen maar groter.
- Elk kind is verschillend. Probeer aan te voelen of je kind nood heeft aan meer informatie of niet.
- Stel je kind gerust. Ga na hoe hij of zij terug wat rustiger kan worden, door bijvoorbeeld samen even te knuffelen in de zetel.
- Zeg tegen je kind dat het OK is als hij of zij bang is. Je mag gerust toegeven dat jij ook wel een beetje bang wordt, maar let natuurlijk op dat je hierin niet overdrijft. Het geeft net een gevoel van rust en veiligheid voor je kind als jij als volwassene kalm blijft in deze situatie.
- Leg het uit in simpele bewoordingen wat er aan het gebeuren is, bijvoorbeeld een groep mensen die heel erg ruzie maakt met een groep andere mensen en daarbij slechte dingen doen. Een kind heeft nog geen notie van begrippen als ’terrorisme’ en ‘extremisme’.
- Antwoord eerlijk op de vragen die je kind je stelt.
- Zeg niet ‘moslimterroristen’ (mocht je de term toch gebruiken) maar ‘IS-terroristen’. Als je plots alle moslims als “slecht” betitelt, heeft dat invloed op de omgang van je kind met zijn of haar klasgenootjes. IS-extremisten zijn allemaal moslims, maar slechts een fractie van alle moslims zijn IS-extremisten!
- Denk samen met je kind na over hoe je kan omgaan met onrechtvaardigheid en wreedheid in de wereld. Je kan het niet oplossen, maar misschien kan je een positieve gedachte of een warme knuffel sturen naar alle slachtoffers en dit samen met je kind doen. Zo leert hij of zij ook op een ‘positieve’ manier met deze situatie om te gaan.
- Let op dat je de komende tijd niet plots routines gaat doorbreken vanuit angst. Dit zorgt voor alleen maar meer angst bij je kind. Laat hem of haar gewoon gaan sporten, zoals anders, met vriend(inn)en uitgaan zoals afgesproken …
Lees meer op de websites van Kind & Gezin en Child Focus.
Op Ketnet kan je kind naar Karrewiet kijken, een aangepast tv-journaal voor kinderen.