Simon rijdt steevast met de auto naar zijn werk met een rol toiletpapier in het handkastje. Hij is bang om onderweg aandrang tot stoelgang te voelen en het niet te kunnen inhouden. Dat is hem ooit een keer overkomen en sindsdien is hij hier erg op gefocust. Het wordt alleen maar erger en soms stopt hij onderweg om naast de weg even achter de struiken te glippen. Wanneer hij dan “klaarstaat”, lukt het echter niet en moet hij toch geen stoelgang maken. Op het werk probeert hij steeds in de buurt van een toilet te blijven. Hij begint zich steeds meer af te vragen of hij nog wel kan blijven werken als dit probleem zich blijft aandienen. Wat doe je met deze angst?
Eerst en vooral is het goed om te weten dat als je jezelf in de bovenstaande situatieschets herkent, je zeker niet de enige bent. Wel meer mensen zijn bang om buitenshuis in hun broek te doen, bijvoorbeeld in de auto, op een feestje, tijdens een wandeling, … Omdat het zo’n gênant probleem is, wordt er niet over gebabbeld waardoor de meesten met dit probleem denken dat ze de enigen zijn. Dat is dus niet zo. Ook goed om weten: je kan hier echt wel iets aan doen.
- Het gaat hier om een angstproblematiek. Angst lokt vermijdingsgedrag uit en hoe meer je situaties gaat vermijden waarin bijvoorbeeld geen toilet meteen in de buurt is, hoe sneller je angst zal voelen en in hoe meer situaties de angst kan optreden.
- Let op met de vicieuze cirkel: je voelt een fysieke drang om stoelgang te maken (of, bij sommigen, om te plassen) en linkt dit in gedachten met ongecontroleerd in je broek doen. Dit zorgt voor stress, angst, een paniekerig gevoel en dat heeft dan weer zijn uitwerking op je lichaam. Stress werkt in op je spijsverteringssysteem waardoor je poep- of plasdrang toeneemt. Hierdoor verhoogt je stressniveau nog meer en krijg je steeds meer het gevoel dat je de situatie niet onder controle hebt en dat je daadwerkelijk in je broek zal doen. Deze vicieuze cirkel kan je onder andere doorbreken door inzicht te krijgen in hoe stress op je lichaam inwerkt.
- Probeer afleiding te zoeken. Door te blijven focussen op je drang tot ontlasting, blijft je stress verhogen en blijf je ook je spijsverteringssysteem prikkelen.
- Durf de angst in de ogen te kijken. Het is heel verleidelijk om je angst te vermijden, weg te duiken en voor een snelle oplossing te kiezen (bijvoorbeeld snel naar het toilet spurten terwijl er slechts sprake is van een lichte aandrang, naast de weg stoppen onderweg naar je werk zoals Simon). Op korte termijn brengt dit rust, maar op lange termijn bevestig je net je angst waardoor deze niet zal verminderen maar eerder toeneemt in toekomstige situaties. Het gaat er niet om de angst te negeren, dat maakt het alleen maar erger (want hij gaat niet weg, toch?). Probeer je angst de ruimte te geven zonder je erdoor te laten overweldigen, zonder erin mee te gaan.
- Let op met zelfmedicatie. Medicatie die je ontlasting stopt, zoals Imodium, kan je gebruiken bij acute diarree maar het is niet de bedoeling om dit in te zetten puur om je angst te dempen.
- Neem iemand in vertrouwen in je omgeving. Praat erover. Kies iemand waar je je goed bij voelt en waarvan je weet dat hij of zij dit serieus zal nemen.
- Geloof in jezelf. Je kan dit overwinnen, maar misschien heb je wel wat begeleiding nodig. Alleen is dit niet gemakkelijk.
- Ga eventueel in begeleiding bij een cognitief gedragstherapeut die ervaring heeft met een dergelijke angstproblematiek.
Ook ik heb dit probleem. Vooral als ik in een voedingswinkel ben of lange ritten met de auto moet. Ik vraag me af of er echt geen medicatie voor is… o ja imodium heb ik al gedaan, nu helpt het pas na 3 tabletjes. En hypnose ? Ik begin er stilaan genoeg van te krijgen. Laatst moest ik 2x bos induiken tijdens het winkelen.
Mg ik heb ook last van wc fobie ik moet ook altijd naar toilet .en ben ook bang dat ik het niet kan ophouden graag uw mening
Ik heb als kind een keer onderweg een wind gelaten waarna ik een onderbroek vol diarree had…. Sindsdien ben ik al 50 jaar vaak bang om niet op tijd een toilet te bereiken, zeker binnen korte tijd na een maaltijd.
Is er een psycholoog die deze problematiek kent en herkend en ook in online sessies behandeld?