Heb je wel vaker het gevoel dat iedereen een bepaald beeld van je heeft, maar dat niemand je echt volledig snapt? Dat je je in verschillende situaties en bij verschillende personen telkens weer anders opstelt? Dat je soms te veel rekening houdt met anderen en hierdoor het gevoel krijgt jezelf te verliezen? Vraag je je soms af wie je nu eigenlijk bent, diep vanbinnen?
We zijn het vaak zodanig gewend om op anderen af te stemmen, dat we wel eens vergeten om bij onszelf te voelen wie we zijn en wat we nodig hebben. Anderen van dienst zijn, ervoor zorgen dat anderen ons graag hebben en dat we ons geliefd voelen, hier wordt behoorlijk wat energie in gestoken. Het is positief om te investeren in je relatie met anderen, maar zoals met alles geldt ook hier: overdaad schaadt. Als je te ver gaat in het afstemmen op anderen, loop je het risico jezelf hierin te verliezen en op een gegeven moment niet meer te weten wie je zelf bent en wat je zélf eigenlijk wel en niet wilt. Het gaat erom een gezond evenwicht te vinden tussen rekening houden met anderen maar dus ook rekening houden met jezelf. Dit is iets wat de meesten onder ons niet gewend zijn. Je bent misschien erg streng voor jezelf en niet snel geneigd om vriendelijk voor jezelf te zijn en aandacht aan jezelf en je eigen behoeftes te schenken.
Al van bij je opvoeding word je door je omgeving gevormd en een bepaalde richting uitgestuurd. Allerhande mensen en situaties beïnvloeden je keuzes en gedrag doorheen de jaren. Daar is op zich niets mis mee, maar het is wel belangrijk om trouw aan jezelf te blijven ondanks alle invloeden van buitenaf. Dat is niet altijd even gemakkelijk omdat we soms (denken) veroordeeld (te) worden om keuzes die we maken. Hoe kan je meer stilstaan bij wie je bent en authentieker door het leven gaan?
- Ga op je buikgevoel af. Verlies je niet in het rationaliseren, eigenlijk weet je diep vanbinnen wel wat OK en niet OK voelt.
- Denk op lange termijn: jezelf verloochenen op korte termijn lijkt soms gemakkelijk (“ik zal dit maar doen ook al sta ik er niet achter, maar dan laten ze me toch met rust”), maar op lange termijn gaat een gevoel van onbehagen steeds meer aan je knagen. Durf te zijn wie je bent.
- Merk op welke mensen in je omgeving je steunen in wie je bent en in de keuzes die je maakt, en wie je telkens een richting uit wil sturen waar jij niet naartoe wil. Trek meer op met de mensen die je steunen in het jezelf zijn.
- Mocht je bevrijd zijn van alle verantwoordelijkheden, verplichtingen, financiële zorgen en de vrije keuze hebben, hoe zou je je leven inrichten? Waar zou je je op richten en je mee bezig houden? Wat zouden je prioriteiten zijn?
- Mocht je helemaal opnieuw mogen beginnen, wat zou je anders doen en waarom?
- Schrijf je naam in het midden van een blad papier. Schrijf vervolgens allerlei steekwoorden op waarmee je jezelf zou beschrijven. Wat voor persoonlijkheid ben je, wat vind je belangrijk en interessant, … Laat je maar eens gaan, schrijf alles op wat in je hoofd opkomt. Als je erg negatief over jezelf denkt, is het soms handig om ook de positieve dingen op te schrijven die anderen wel eens over je zeggen, zoals dat je zorgzaam en attent bent.
- Je bent OK zoals je bent. Je hoeft geen 180° te draaien, 20 kilo te verliezen, sportief te worden, sociaal te worden, …. om OK te zijn. Je kan hier en daar aan jezelf bijschaven, daar is niets mis mee, maar eigenlijk ben je in se goed zoals je bent. Maak gebruik van je sterke kanten en durf deze verder te ontwikkelen, in plaats van te blijven focussen op je valkuilen. Ga de wereld tegemoet vanuit je positieve kanten!
- Durf te leven. Vaak houden mensen zich gedeisd, spelen ze op veilig en durven ze niet te handelen naar wat ze vanbinnen voelen omdat ze bang zijn om fouten te maken, veroordeeld te worden, … Hierdoor mis je heel wat bijzondere momenten. Durf op je gezicht te gaan, ga ervoor en als het niet loopt hoe je gedacht had, trek je er je lessen uit.