Rondom je lijkt iedereen te weten wat hij of zij met zijn leven wil. Anderen hebben concrete stappen gezet om hun levensdoelen en dromen te realiseren. Ze hebben een gezin opgestart, een succesvolle carrière uitgebouwd of van hun hobby hun werk gemaakt. Maar wat als jijzelf ondertussen nog steeds niet weet wat je wil? Mogelijk maken de verwezenlijkingen van anderen je rusteloos, onzeker of wat paniekerig. Je stelt jezelf misschien de vraag “Heb ik, ergens onderweg, de boot gemist? En als dat zo zou zijn, is het te laat om er nog iets aan te doen?”
Tegenwoordig voelen de meesten onder ons de druk om iets van ons leven te maken. Weten wat je nu echt wil in het leven is niet altijd gemakkelijk. Soms blijf je maar wat aanmodderen, of dat lijkt toch alleszins zo, als het voor jou niet duidelijk is wat je verder met je leven wil. Dat kan over verschillende levensdomeinen gaan, denk maar aan je werk of je relatie. Het wel of niet aan kinderen beginnen. Het wel of niet minderen met je werk om meer tijd in vrienden, hobby’s, je gezin of een bijberoep te investeren. Op een gegeven moment echter besef je misschien dat je je tijd hebt zitten ‘verlummelen’ en heb je spijt dat je niet echt ergens voor gegaan bent. Dat je het niet aangedurfd hebt om je tanden ergens in vast te bijten. Anderzijds, hoe kan je ergens je tanden in (blijven) zetten als je niet 100% zeker bent dat dit is wat je echt wil?
- Als de verwezenlijkingen van anderen je doen beseffen dat je te weinig je dromen bent achterna gegaan, geeft dit mogelijk een gevoel van ongemak of ontevredenheid. Misschien zorgt het zelfs voor zelfverwijten of stiekem ook jaloezie. Je kan dit met een open houding en nieuwsgierigheid bekijken. Dit kan net dat duwtje in de rug zijn om eindelijk in actie te schieten. In plaats van je te laten demotiveren, kan je het zien als een wake up call om eindelijk werk te maken van je leven, hier en nu.
- Waarom heb je al die jaren je dromen uitgesteld? Dacht je dat je het niet ging kunnen, dat het niet voor jou weggelegd was? Heb je nooit steun gekregen om je dromen achterna te gaan?
- Ga eens na of je uit angst voor het onbekende geen nieuwe uitdagingen durft aan te gaan. Op veilig spelen is een vorm van vermijdingsgedrag. Voorzichtig zijn is OK. Alle uitdagingen uit de weg gaan uit angst voor onvoorziene omstandigheden is gewoon jammer. Je ontzegt jezelf verrassingen, uitdagingen en levenswijsheid die je opbouwt door te leren van wat er op je pad komt.
- Vind je het echt erg dat je niet echt iets hebt uitgebouwd? Sommigen hebben nu eenmaal niet de behoefte om carrière te maken, een gezin te stichten of iets dergelijks. Gewoon hun leven leiden is meer dan voldoende. Dat anderen wel tijd en energie investeren in dergelijke uitdagingen, doet je misschien twijfelen of je wel de juiste keuze gemaakt hebt. Het is niet slecht om af en toe eens te vergelijken met een ander, maar als jij tevreden bent met je leven zoals het is, ook al ziet je leven er niet ‘spectaculair’ uit of ‘zoals het hoort’, is het toch OK?
- Om jezelf op weg te helpen waar je naartoe wilt in het leven, kan je de volgende oefening doen. Neem een blad papier en schrijf in het midden in blokletters ‘WAT IK WIL IN MIJN LEVEN’. Begin te brainstormen en schrijf zonder censuur op wat je allemaal met je leven zou willen doen. Laat je niet afremmen door gedachten als “daar ben ik te oud voor”, “dat kan (ik) toch niet”, … Laat je maar eens lekker gaan. Daarna kan je een droom of een top drie van je dromen uitkiezen en concreet het stappenplan uitstippelen dat nodig is om dit uit te doen komen. Als je stap voor stap nagaat wat nodig is, wordt de berg misschien al minder groot om over te gaan. Of ga na welke alternatieve routes mogelijk zijn om een gelijkaardig iets te verwezenlijken.
- Durf ervoor te gaan in het leven. Merk op welke niet-helpende gedachten je tegenhouden, in de zin van “ik kan dat toch niet”, “ik moet op veilig spelen”, “anderen gaan me uitlachen”. Helpende gedachten zijn “Ik gun mezelf om mijn dromen te doen uitkomen. Als het me uiteindelijk niet lukt, dan heb ik het ten minste geprobeerd. Achteraf kan ik mezelf niets verwijten en denk ik achteraf niet “had ik maar…” met bijbehorende gevoelens van spijt.”
- Blijf vriendelijk voor jezelf. Met jezelf veroordelen en verwijten kom je geen stap verder en je wordt er niet vrolijker door.
- Het leven stuurt je soms een andere kant op dan je in gedachten had. Als je een gezin wenst maar je komt niet de juiste man of vrouw tegen, kan dat erg frustrerend zijn. Soms kiezen vrouwen dan bijvoorbeeld voor het pad van bewust alleenstaande moeder zijn, met behulp van een donor. Dat is bijvoorbeeld een alternatieve route om je droom te verwezenlijken. Of je had op je werk altijd al leidinggevende willen worden, maar je merkt dat je de kansen gewoon niet krijgt om door te groeien. Misschien dat je dan in bijberoep iets kan opstarten waarin je wel je ei kwijt kan. Of in een andere baan, bij een andere werkgever. Of je legt je toe op iets helemaal anders en start opnieuw.





