We leven ons leven en proberen zoveel mogelijk het juiste te doen. Misschien zijn we ook wel bezig met zelfinzicht te verkrijgen en onze valkuilen en capaciteiten duidelijk in te kunnen schatten. Toch is het lastig om jezelf objectief te bekijken. Je hebt altijd wel een blinde vlek (of meerdere), dingen die je bij jezelf niet ziet omdat je er gewoon te dichtbij staat.
Soms hebben we bepaalde trekjes niet door bij onszelf. Als anderen ons erop wijzen, worden we misschien zelfs geïrriteerd of vallen we uit de lucht. “Nee”, denk je dan, “dat had ik bij mezelf niet gezien”. Of, “dat was nu net dat kantje dat ik probeerde te negeren of te verbergen”. Toch is het zinvol om af en toe je licht te werpen op je blinde vlekken. Kwestie van situaties van àlle kanten te bekijken en een zo breed mogelijk beeld te krijgen van je leven, persoonlijkheid en bepaalde levensgebeurtenissen. Daarbij, misschien is het leren zien van bepaalde blinde vlekken net een gelegenheid om je valkuilen en kwetsbaarheden beter te begrijpen én er iets aan te doen.
- Zelfkennis helpt je op lange termijn vooruit. Op het moment zelf is het niet altijd leuk om bepaalde kantjes van jezelf te zien. Je wilt ze misschien echt niet zien. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk zicht te hebben op het totaalbeeld van wie jij bent. Dat betekent inclusief datgene waar je minder trots op bent, waar je je om schaamt of wat je liever wenst te verbergen. Zicht op jezelf is zicht hebben op je valkuilen. Daarnaast kunnen vriendelijkheid en mildheid voor je ‘mindere’ kantjes helpen om er accepterend en constructief mee om te gaan.
- Meer informatie over je blinde vlekken ontdek je door aan anderen feedback te vragen over jou als persoon of over jouw gedrag en functioneren.
- Soms zijn we te beleefd voor elkaar. We benoemen elkaars kantjes op een vriendelijke, constructieve manier en dat is natuurlijk OK, maar we kunnen het soms ook verbloemen. “Hij is altijd te laat op het werk” wordt dan “hij is een creatieve geest die het nodig heeft om alles op zijn eigen tijd uit te voeren”. Met deze interpretatie is niets verkeerd, maar af en toe eens zeggen “Beste collega, je komt vaak te laat en eigenlijk is dat soms vervelend. Zeker als we meteen met een ochtendvergadering starten. Kan je daar iets aan doen, toch zeker op de momenten dat we ’s ochtends allemaal samen iets gepland hebben? Dat is uiteindelijk fijner om samen te werken.”
- Soms zijn mensen je dankbaar om de feedback zoals hierboven net beschreven werd. Soms ook helemaal niet. Wees dan ook voorzichtig met wat en hoe je iets aan anderen terugkoppelt. Breng het op een uitnodigende en vriendelijke manier. Wat zeg je wel, wat zeg je niet, wanneer zeg je wel iets en wanneer hou je het voor jezelf, … Dat is voor jezelf een kwestie van afwegen van situatie tot situatie en van persoon tot persoon.
- De “Ken jezelf” zelftest van Roos Vonk is zinvol om je blinde vlekken op te sporen. Deze vind je hier (eerst even registreren op haar website mocht je dat nog niet gedaan hebben). Je kan hem zelf invullen en dan 3 à 10 mensen in je omgeving vragen om deze ook in te vullen, maar dan over jou. Laat jezelf verrassen hoe je overkomt en wat anderen van je denken. Dit is de uitgelezen manier om je blinde vlekken te ontdekken.