We denken vaak dat omstandigheden in het leven ons levensgeluk bepalen, maar wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ons geluksniveau al bij de geboorte voor 50% vastligt. Slechts 10% (!) wordt bepaald door omstandigheden en 40% door gedrag dat we bewust stellen.
Soms lijkt het alsof het leven ons tegenzit en we ons daardoor altijd maar ‘zo zo’ voelen. Toch is je geluksniveau voor de helft aangeboren, dit wil zeggen de mate waarin je je gelukkig voelt in het algemeen. Je bent misschien van nature een blij persoon of eerder iemand met een natuurlijke melancholie. Hier is niets mis mee. Wil je toch graag je geluksniveau zoveel mogelijk verhogen, dan kan je je richten op actief gedrag door middel van 12 geluksstrategieën.
- Toon je dankbaarheid om het leven dat je nu leidt, de dingen die je wél hebt en de lessen die je getrokken hebt uit eerdere ervaringen.
- Wees zo optimistisch mogelijk. Je hoeft problemen niet te minimaliseren of jezelf iets voor te liegen, maar probeer wel ook oog te hebben voor de positieve dingen in je leven. Ga niet altijd uit van een slechte afloop, het kan ook goed aflopen, toch?
- Blijf niet hangen in piekergedachten en vergelijk je niet steeds met anderen. Richt je op wie jij bent en wat jij wil en focus niet steeds op wat anderen hebben of hebben bereikt.
- Wees vriendelijk voor anderen en jezelf. Doe lieve dingen voor jezelf en anderen, dat geeft je een goed gevoel.
- Koester je vriendschappen en sociale contacten. Maak tijd voor je gezin. Kom buiten, ontmoet nieuwe mensen. Stel je open voor anderen.
- Leer jezelf beter kennen en probeer zo goed mogelijk met stress om te gaan. Iedereen heeft wat dat betreft een andere handleiding en een andere samenstelling van copingstrategieën. Ga eens na wat jouw ideale mix is van manieren om spanning te hanteren.
- Durf te vergeven. Wrok blijven koesteren, daar heb vooral jij last van. En je wordt er niet gelukkiger op. Het betekent niet dat je zomaar hoeft te doen alsof er niets is gebeurd of alsof het niet zo erg is wat de ander jou heeft aangedaan. Het betekent wel dat je ook oog hebt voor de mens achter dat kwetsend gedrag en het besef dat hij of zo ook maar een mens is en nu eenmaal niet perfect.
- Zorg voor voldoende flowervaringen. Hiermee wordt bedoeld dat je in het moment zelf helemaal opgaat in de activiteit waar je mee bezig bent. Je schenkt je volle aandacht aan datgene wat je nu doet en vergeet daardoor even de rest van de wereld.
- Geniet van wat het leven te bieden heeft. De kleine dingen. Een mooie zonsondergang, de geur van verse bloemen, een wandeling in de natuur.
- Engageer je voor wat je belangrijk vindt in het leven. Stel doelen die voor jou echt waardevol zijn en durf ze ook achterna te gaan.
- Sta open voor spiritualiteit. Dit geeft je een veilig en geborgen gevoel, alsof iemand je draagt of over je waakt en je er niet alleen voor staat in de wereld. Je hoeft niet per se in een god te geloven, maar je kan ook geloven in de goedheid van het universum bijvoorbeeld.
- Verzorg je lichaam. Doe voldoende aan beweging, drink voldoende water, eet gezond en mediteer. Als je je goed voelt in je lijf, weerspiegelt zich dat in je geest en je moraal.
Leestip: ‘De maakbaarheid van het geluk’ van professor in de psychologie en gelukswetenschapster Sonja Lyubomirsky.