De term mindfulness lijkt steeds bekender te worden, maar helaas ontstaan er ook steeds meer misverstanden rond wat mindfulness nu eigenlijk wel of niet is. Hieronder vind je een overzicht!
Wat mindfulness wél is
- Een aandachtstraining. Je leert om je aandacht te richten in dit moment en gewaar te worden van de sensaties die hier en nu aanwezig zijn.
- Een training waarbij gebruik gemaakt wordt van meditaties, yoga en cognitieve technieken.
- Een attitude. Een mindful houding in het leven is je openstellen voor alle momenten, ook de minder prettige. Dat creëert op termijn vrijheid omdat je niet steeds op de loop hoeft te gaan voor onrust. Je leert deze te (ver)dragen.
- Een manier om uit de automatische piloot te stappen. Waar we de hele dag door ‘doen’, leer je om met momenten ook te ‘zijn’.
- Meeveren met wat er in het leven op je afkomt. Wat er op je afkomt, daar kan je meestal niets aan doen. Hoe je ermee omgaat heb je wel zelf in handen. Met mindfulness leer je te aanvaarden wat je niet kan veranderen (dit is niet hetzelfde als het ermee eens zijn dat dit je overkomt). Soms loopt je leven goed, soms niet. Met momenten voel je je goed in je vel, met momenten helemaal niet. Dat mag er helemaal zijn en is oké, hoe het ook voelt.
Wat mindfulness niet is
- Een ontspanningstraining. Het gaat er niet om te ontspannen maar dat kan met momenten wel een aangenaam neveneffect zijn van de meditaties. Andere momenten echter word je net geconfronteerd met je onrust wat vaak allesbehalve ontspannend is.
- Een buikademhalingsoefening. De ademfocus bijvoorbeeld is bedoeld om je ademhaling te observeren zonder in te grijpen. Je hoeft dus niet per se rustig of via de buik te ademen. Je kunt je ademhaling gewoon haar gang laten gaan en opmerken hoe je in- en uitademt, zonder meer.
- Een manier om je hoofd leeg te maken. Ons brein genereert voortdurend gedachten. Deze blijven komen… en gaan. Je kunt niet ‘niet denken’. Hoe meer je vecht tegen gedachten die opkomen, hoe meer last je ervan krijgt. Het gaat er dus niet om niet meer te denken, maar om je gedachten voorbij te laten komen zonder dat je er per se in mee hoeft te gaan.
- Een training in positief denken. Het gaat er niet om per se positief te denken. Het gaat erom alle gedachten de ruimte te geven en te laten passeren, zowel de positieve, negatieve, neutrale als nonsensgedachten. Je hoeft er niet in mee te gaan en aangenaam of onaangenaam, ze horen er allemaal bij als onderdeel van jouw ervaring in dit moment.
- Zweven naar een andere wereld. Mindfulness is eigenlijk heel rechttoe rechtaan in dit moment aanwezig zijn met je aandacht. Het is niet de bedoeling dat je in een droom- of fantasiewereld belandt. Vanuit je hoofd kom je aan in je leven, hier-en-nu, en ben je aanwezig in aandacht met alles wat er gebeurt.
- Een excuus om plots elke dag pizzadag te houden en de boel de boel te laten. In de media wordt mindfulness vaak gekaderd als het jezelf dingen gunnen en plezier maken. “Juihj, pizza, bier en voetbal vanavond = mindfulness!” Daar gaat het niet om. Niet dat je niet mag genieten, maar vanuit een mindful houding laat je alle emoties toe, ook de onprettige, en zijn alle momenten van aandacht even waardevol. Of je je nu goed in je vel voelt of niet. Je gaat net weg van de neiging dat alles prettig ‘moet’ zijn en verwelkomt alle ervaringen, ook de onaangename. In plaats van dus weg te vluchten van onrust, geef je deze de ruimte zonder erin mee te gaan. Hierdoor krijg je vanzelf meer oog voor de mooie dingen in je leven. Immers, je geest is minder gepreoccupeerd door het meegesleurd worden door gedachten en het piekeren over dingen die je niet kunt veranderen.
Bovenstaande misverstanden kom ikzelf persoonlijk het vaakst tegen, maar je kunt altijd zelf aanvullen!





