Wanneer we onszelf vriendelijk en begripvol willen opstellen naar anderen, denken we soms dat dit niet compatibel is met assertiviteit en voor onszelf opkomen. Toch staan liefdevolle vriendelijkheid en self-compassion niet gelijk aan passiviteit en over je heen laten lopen. Je kan echt wel én vriendelijk voor anderen zijn én daarnaast krachtig en sterk reageren wanneer dat nodig is.
Het leven kan hard zijn en wij kunnen hard zijn voor onszelf en voor anderen. Misschien voel je op een gegeven moment dat je nood hebt om met meer mededogen in het leven te staan. Dat je je milder wilt opstellen tegenover jezelf en anderen en je hart wilt openen. Dat je niet langer verteerd wordt door gevoelens van afgunst, wrok en haat. Anderzijds merk je dat het leven je voortdurend uitdaagt en dat je je steeds weer dient te positioneren en dient af te grenzen. Te lief zijn maakt dat anderen over je lopen, te zeer vertrouwen op de goedheid van anderen kan leiden tot misbruik van je vertrouwen. Hoe kan je je toch openstellen voor anderen maar jezelf tegelijkertijd voldoende in bescherming nemen?
- Mededogen is het lijden in ons leven en dat van anderen onder ogen te durven zien, het lijden te erkennen en van daaruit openheid en zachtheid voor de wereld te ervaren. Het gaat niet om het toedekken van onaangename gebeurtenissen of onaangename emoties. Je stelt je open voor wat “is”, hoe het ook “is” (positief of negatief of een beetje van allebei) en van daaruit richt je zachtheid tot jezelf en anderen.
- Mededogen is niet hetzelfde als ieder zijn gedrag goedpraten. Als iemand niet correct handelt, mag je dat nog altijd niet OK vinden en die persoon hier eventueel op aanspreken. Wat mededogen wel inhoudt, is dat je onderscheid maakt tussen het gedrag van de persoon dat je niet goedkeurt, en de persoon zelf waar je vriendelijkheid tot blijft richten. Als iemand je probeert te beroven, is het normaal dat je je verweert. Als iemand gemeen tegen je is, hoef je dat niet te pikken. Maar erin blijven hangen en die persoon gaan haten, daar help je jezelf en de ander ook niet mee.
- Probeer steeds bij jezelf na te gaan wat OK en niet OK voelt. Volg hierbij je intuïtie.
- Durf krachtig te reageren op onrecht. Je hoeft niet over je heen te laten lopen.
- Je kan wanneer dat nodig is op het moment zelf krachtig en assertief reageren en de situatie daarna weer loslaten met mildheid.
- Lief zijn voor anderen is niet hetzelfde als je onderdanig opstellen ten opzichte van anderen. Je kan én lief zijn en tegelijkertijd je zelfrespect en waardigheid behouden. Je hoeft niet door je knieën te gaan om waardering van anderen te krijgen. Gewoon jezelf zijn is voldoende want jij bent OK zoals je bent.
Bron: Salzberg, S. (1998). Liefdevolle vriendelijkheid. Nieuwerkerk a/d IJssel: Asoka.