Er kunnen verschillende redenen zijn om van job te veranderen. Toch is dit niet altijd een gemakkelijke of voor de hand liggende keuze. Misschien werk je ergens al geruime tijd en heb je iets mooi opgebouwd. Of je bent bang om als ‘jobhopper’ aanzien te worden. Daarnaast kan je huidige baan, hoezeer deze je ook tegensteekt, veilig aanvoelen omdat het vertrouwd is en je de do’s en de don’ts duidelijk kent. Je weet ook wat prettig is en wat niet. Bij een nieuwe baan komt het onbekende op je af en weet je niet wat er op je pad zal komen. Onderstaande tips kunnen je helpen in de afweging van blijven of weggaan op je werk.
- Van job veranderen is niet erg.Misschien ben je behoudensgezind van aard en wil je liefst je hele leven voor dezelfde werkgever blijven werken. Dat mag zeker, maar hoeft niet. Je mag ook voor jezelf nagaan of een andere werkplek je meer mogelijkheden biedt of gewoon beter bij je past.
- Motivatie en bevlogenheid: is dit er nog?Sleep je jezelf elke dag naar je werk? Merk je dat je baan je niet meer interesseert? Je kunt nagaan wat je destijds heeft doen kiezen voor deze job. Voldeed je baan aanvankelijk wel aan je verwachtingen? Stijgende werkdruk, de band met je collega’s en leidinggevenden, doorgroeimogelijkheden, het speelt allemaal een rol.
- Als je voelt dat je iets mist in je huidige job, is het aan te raden om dit eerst te bespreken met je leidinggevende of je werkgever in plaats van zonder overleg te gaan solliciteren. Mogelijk zijn er oplossingen voor je frustraties of wordt er alleszins rekening mee gehouden. Ga er niet vanuit dat je wel weet hoe je werkgever zal reageren. Hij zou je nog wel eens aangenaam kunnen verrassen.
- Mocht je je uitgeblust voelen in je baan, ga zeker ook na voor jezelf of een burn-out aanwezig is of zich aan het ontwikkelen is. In geval van een burn-out kun je beter contact opnemen met je huisarts en een psycholoog en op termijn bekijken of van werk veranderen nodig is.
- Conflicten of pesterijen, kun je hier iets aandoen?Soms is de band met collega’s of leidinggevenden zodanig verzuurd of uit de hand gelopen, dat het niet meer veilig voelt op het werk. Misschien word je gepest of niet fair behandeld. Of je ervaart een zodanig sterk conflict met iemand op de werkvloer, dat je wilt wegvluchten naar een andere functie of een andere job.
- Eventueel kun je een vertrouwenspersoon inschakelen of iemand die bevoegd is om je in het conflict of de pesterijen bij te staan. Immers, dit kan ook in een andere job gebeuren. Als je dit probeert aan te pakken, kun je achteraf nog zien of het al dan niet nodig is om op te stappen. Je hoeft jezelf dan niet te verwijten dat je bent weggegaan zonder geprobeerd te hebben er iets aan te doen.
- In gesprek gaan en met open aandacht luisteren kan helpend zijn.
- Soms helpt in gesprek gaan niet of gooit het nog meer olie op het vuur. Dan kan het zinvol zijn om het gedrag van een ander niet persoonlijk te nemen maar eerder te kaderen binnen diens persoonlijkheid. Sommige mensen zijn nu eenmaal wie ze zijn. We proberen allemaal op onze eigen manier om gelukkig te zijn en hebben allemaal ons eigen idee van wat belangrijk is in het leven en op het werk.
- Het is misschien niet prettig om te horen, maar je leeftijd speelt nu eenmaal ook een rol.Op een bepaalde leeftijd is het lastiger om van job te veranderen, afhankelijk van de sector waar je in werkt. De werkgever dient je meer te betalen omwille van je anciënniteit en kan je minder ‘kneden’ dan een pas afgestudeerd iemand. Anderzijds kan een oudere collega net voor veel rust zorgen omdat know how en maturiteit een grote meerwaarde zijn.
- Beslis niet te snel en praat erover.Denk er rustig over na, praat erover met je gezin, familie en vrienden. Mogelijk hoor je veel verschillende meningen maar laat dit extra informatie zijn die je kunt meenemen in je beslissingsproces. Kijk ook steeds bij feedback van wie het komt. Zo zullen je ouders mogelijk liever hebben dat je bij je huidige werkgever blijft omdat ze willen dat je op zeker speelt.
- Let op met het delen van je gevoelens over je werk op sociale media.Het is niet omdat je denkt ‘Ik ben het beu op het werk’ dat je vrienden op Facebook dit hoeven te lezen in je status. Je werkgever of collega’s lezen misschien ook mee. Daarnaast stel je je werkgever in een negatief daglicht en dat getuigt van weinig respect en loyaliteit. Ook al heb je misschien een punt, dat hoeft dan nog niet openbaar gedeeld te worden.