Het kan enorm pijn doen als je iemand vertrouwt, je je openstelt, om dan door die persoon teleurgesteld te worden. Zo kan die ene collega of leidinggevende met jouw idee gaan lopen, kan je zakenpartner je bedriegen of gaat een promotie aan je neus voorbij die eerder wel aan jou beloofd was. In het leven én op de werkvloer is nu eenmaal niet alles altijd even eerlijk en rechtvaardig, maar hoe ga je om met mensen die misbruik gemaakt hebben van jouw vertrouwen?
In de ene sector stellen werknemers en werkgevers zich al harder op tegenover elkaar en onderling dan in de andere. Denk maar aan de bank- versus de sociale sector. Misschien wordt je functioneren op de werkvloer bemoeilijkt door ellebogenwerk en kan je er niemand vertrouwen. Wordt wat je zegt steeds weer tegen je gebruikt en gaan anderen met de pluimen lopen van jouw inspanningen. Of vertel je iets persoonlijks tegen een collega, in vertrouwen, om er achteraf achter te komen dat hij of zij dit aan de rest van het team heeft doorverteld. Hoe dan ook, in elke job en in elke sector, maar ook in je privéleven, kunnen mensen je kwetsen door jouw vertrouwen te misbruiken. Misschien is je eerste of automatische reactie boos worden. Dichtklappen. Jezelf voornemen om nooit nog één iemand in vertrouwen te nemen. Toch is dat niet gezond. Immers, al die andere keren dat je je hebt opengesteld heeft je dat goed gedaan en werd je vertrouwen niet misbruikt. Met andere woorden, het is raadzaam om jezelf te blijven openstellen maar met mate en hierbij niet per se iedereen te vertrouwen. Tegenover sommigen kan je je kwetsbaar opstellen, bij anderen hou je beter wat afstand. Hoe vind je hier je weg in?
Probeer bij je buikgevoel te blijven. Vaak zegt je intuïtie je al of je iemand wel of niet kan vertrouwen. Je kan je natuurlijk nog altijd vergissen, maar diep vanbinnen weet je vaak in welke mate je iemand op afstand dient te houden.
Durf assertief te zijn en voor jezelf op te komen. Als iemand met jouw idee gaat lopen, heb je het recht om dit aan te kaarten. Voel je je miskend of belogen, kan je hier rustig over in gesprek gaan met de persoon in kwestie. Misschien vind je dit akelig, maar het alternatief is om er in je eentje mee te blijven rondlopen. In je hoofd worden die frustraties er niet minder op.
Je mag de boosheid die je ervaart toelaten vanbinnen. Dat betekent niet dat het per se een goed idee is om die woede in al zijn glorie naar buiten te laten komen, maar door deze emotie er te laten zijn kan je er al beter mee omgaan dan door boosheid te ontkennen of te verbijten. Soms lopen dingen niet zoals ze ‘zouden moeten’ lopen, soms krijg je een mes in je rug gestoken door mensen waar je het niet van had verwacht. Helaas zijn dat de dingen des levens. Je kan hiermee leren omgaan zonder jezelf af te sluiten of verbitterd te worden, want dat zijn zaken die je op termijn niet verder helpen en al zeker niet gelukkiger maken.
Ga na of je bepaalde mensen meer op afstand dient te houden. Soms wil je best nog bevriend blijven met mensen die je gekwetst hebben. Soms kan je niet anders en moet je wel nog door één deur kunnen, bijvoorbeeld als je op het werk verplicht wordt om samen te werken. In dat geval kan je voor jezelf nagaan in welke mate je jezelf nog toont aan die persoon. Hou je het liever puur zakelijk en vertel je niets meer over je privéleven, nadat die ene collega over je huwelijksproblemen geroddeld heeft in de lunchpauze, of vertel je hem of haar enkel nog neutrale zaken die mogen doorverteld worden?
Blijf in jezelf geloven. Het is niet omdat iemand je vertrouwen misbruikt, dat dat per se iets (negatiefs) over jou zegt of dat je dat ‘verdient’ (denk maar aan de niet-helpende gedachte ‘zie je wel, ik ben niet goed genoeg en daarom behandelen mensen me op die manier’). Zorg goed voor jezelf en besef dat het gedrag van de ander vaak meer over hem of haar zegt dan over jou.